Makk

2019.07.08 01:09

Az utóbbi eltelt egy hétben azt tapasztaltam, magyarságunk érdemes művészeinek száma igen erőteljes fogyatkozásnak indult. Mintha hazánk kulturális életének nagyjai, írók, költők, zenészek másvilági élet utáni áhítozása, éhe, szomja mintha hirtelen gondolattól vezérelve megtáltosodott vón'. Lehetőség a lehetetlenségben az e földi kínok karmaiból történő menekvésre.
Ezen apropóból támadt "kedvem", azaz nyílt alkalmam a halál dolgában való elmélyedésre, úgyhogy most erről szeretnék elmélkedni egy kissé. De hogy a Kedves Olvasó elkedvetlenítésének gátat szabhassak, JÁTÉKra invitálom a Nagyérdeműt. Nem használom a HALÁL kifejezést, helyette inkább a MAKK szócskát fogom használni (minden lehetséges formájában).

Nos, a makk igenérzékeny témaválasztás lehet a "potenciális" érintettek körében, legyen az a "jövendőbeli" makkolt, illetveannak közeli köre. A már megmakkant családtagjairól, barátairól nem is beszélve. Makkolhatunk baleset következtében, agymakk történhet egy orvosi beavatkozás során, egy súlyos betegségnek is könnyedén lehet makk a vége.


Ez utóbbi esetet szeretném előbb jobban boncolgatni. Leginkább akkor végződhet makkal,  ha nem kezeljük időben: ez a betegségek bármelyikére igaz lehet. A másik szélsőséges makkeset, ha egy betegségnek, fertőzésnek nincs, illetve még találták meg a gyógymódját. De ezen két szélsőség között is vannak persze árnyalatok: lássuk  közülük az általam legismertebbnek tartottakat.
Akadhat olyan eset, amikor a beteg ÖNKÉNT vállalja a halált. Például amikor megannyi kipróbált módszer sikertelensége után egy következő lehetőséggel már nem marad lelki erő élni (ráadásul ha még drága is). Keserves makk az ilyen, főleg ha fiatal, ne adj' Istenyermek az illető. A lehetőség ott lenne (még akkor is, ha kétesélyes), de minden erőnk kitartásunkat teljesen felőrölték az eddig átélt kudarcok.
Valaki nem akar élete végéig "félhalott" módjára elvegetálni. Ő ugyancsak önként vállalja a makkot, de ez az ember ennél aktívabb módon, orvosi "segítséggel" vet véget a szenvedésnek: mintegy "elaltatást" kér. (Ez a "gyógymód" KIZÁRÓLAG ERŐSEN INDOKOLT esetben végeztethető el és CSAK BIZONYOS ÁLLAMOKBAN/ORSZÁGOKBAN engedélyezett.)
A makkal végződő betegségeknek (sajnos) van egy igen agresszív "eljárása" is, amikor az illető önnön kezével vet véget földi kínjainak (kvázi öngyilkosság). (SENKINEK NEM AJÁNLOTT!)

Sajnálatosan nem elég ritka az olyan makkesetek száma sem, amikor valakit a műtőasztalon, vagy végtelenül szerencsétlen módon a szülőágyon ér a makk. Nem föltétlen muszáj hozzá azorvosnak hibáznia: az illető megmakkanhatakkor is, ha túlságosan gyenge/legyengült a szervezete, illetve a vérzése (vagy más egyéb anyag távozása a szervezetből) nem áll el. Illetve az is előidézhet, kiválthat egy makkesetet, ha az szenvedő alany akaratereje (esetenként igyekvése) megfogyatkozik, illetve esetleg megszűnik/nincs. 
Nem akarásnak nyögés a vége: ebben az esetben ez pedig nagyon is helytálló. Az orvosok, ápollók lehetnek akármilyen jól képzettek, ügyesek, rutinosak: ha a kezelés alatt álló nem teszi hozzá önmaga részét, mit sem ér az egész procedúra.
 
A baleset következtében bekövetkezett makkról nem beszélnék sokat, mert rengeteg féle-fajta baleset létezik (közlekedési, szexuális, stb), ezeknek pedig több különböző alfaja lehetséges. Így kimeríteném ezt annyival, hogy megkülönböztetünk hirtelen makkot (baleset következtében rörtön beáll), illetve késletletett makkot (baleset következtében az illető kiszenved és csak azután éri őt a makk). Ez utobbi napokik, hetekig, hónapokig, akár évekig is eltarthat (pl az illető kómába esik).